Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > Cuprul românesc, cumpărat de o societate de tip bidon care nu dispune de fondurile necesare
Cuprul românesc, cumpărat de o societate de tip bidon care nu dispune de fondurile necesare
Data 06/04/2012 12:32  Autor admin  Accesari 1327  Limba Global


www.dcnews.ro/2012/04/cuprul-romanesc-cumparat-de-o-societate-de-tip-bidon-care-nu-dispune-de-fondurile-necesare

Duminica, 1 aprilie 2012

Cuprul românesc, cumpărat de o societate de tip bidon care nu dispune de fondurile necesare


Crişan Andreescu

 

Scandalul declanșat de vinderea a circa 60 la sută din rezervele de cupru ale României este departe de a se fi stins. Pe zi ce trece apar noi dezvăluri despre societatea care, cu 200 de milioane de euro, a pus mâna pe un zăcământ care valorează circa 36 de miliarde de dolari. Firma care a cumpărat zăcămintele românești este o societate de tip bidon, potrivit Corect News. Nu dispune de fonduri, iar acționarul ei unic este o societate de investiții înregistrată la Toronto, dar care nici ea nu are fondurile necesare.  

 

Este de precizat că la Roșia Poieni, principalul zăcământ a cupru,  minereurile care vor fi extrase conțin și o concentrație de un gram de aur pe tonă, concentrație  apropiată de cea de la Roșia Montana, exploatată tot de o societate canadiană și beneficiind, de asemenea, de susținerea explicită a lui Traian Băsescu. De altfel, legăturile dintre cele doua societăți nu se opresc aici, ci sunt legate si de biografia personalului, punctul de legatură fiind omnul de afaceri Frank Timis, car își concentrează activitățile în domeniul exploatarii mineralelor.

 

În timp ce Guvernul susține ca a vândut de patru ori mai scump decât spera o societate comercială falimentara, informațiile demonstrează că societatea nu era falimentară iar prețul este extrem de mic. În 2011, Societatea Cupru Min a avut vânzări de 37,9 milioane de euro, cu 41 la sută mai mari decât în 2010.

 

Fără a mai lua în calcul faptul că statele care se protejează nu-ți vând niciodată resursele strategice. Și fără a mai lua în calcul ca au fost încălcate normele interne și normele europene, neexistand studii și avize de mediu și nici acordul comunității locale. Care nici macar nu a fost consultată.

 

Suma de 200 milioane euro nu a fost încă plătită

Societatea Roman Copper Corp, deținută de Bayfront Capital Partners, care a câștigat licitația pentru mina de cupru româneasca Cupru Min Abrud pentru suma de 200 milioane euro, nu are banii necesari să plătească și va trebui să strangă fonduri de la investitori privați. Câștigatorul licitației are la dispoziție șapte zile pentru a face plata. Dacă nu reușește să strângă banii, societatea Roman Copper Corp va pierde garanția de un milion de euro depusă înaintea licitației, potrivit  romania-insider.com.

Bayfront Capital Partners este o societate de investitii concentrata pe consiliere si pe strangerea de capital pentru companii private mici. Printre operatiunile sale recente se numara un plasament privat de 14 milioane dolari pentru Armistice Resources Corp., unul de 8 milioane dolari pentru Royal Standard Minerals Inc., cel mai mare plasament de pana acum fiind in valoare de 32 milioane dolari pentru Petaquilla Minerale Ltd, toate aceste operatiuni avand o valoarea mult mai mica fata de suma de 200 milioane euro necesari in cazul minei din Romania, potrivit romania-insider.com si bayfrontcapitalpartners.com.

 

Totuși există o legătură  între Robert Chalmers, fondatorul Bayfront Capital Partners, care a lucrat la Canaccord Capital Inc., societate care, impreuna cu CanaccordAdams, i-a asigurat, timp de 10 ani, consulanta omului de afaceri Frank Timis. Doi dintre partenerii lui Robert Chalmers din cadrul Bayfront Capital Partners, respectiv Michael Curtis si Derek Webb, au lucrat si ei in cadrul acestor companii. De altfel, Canaccord a colaborat, pe parte de consultanta si brokeraj, cu Gabriel Resources, societatea implicata in proiectul Rosia Montana.

 

Sursa: Corect News

Taguri vandut
Nu este nici un comentariu.