Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Documentele Securitatii despre Revolta din 15 Noiembrie 1987
Documentele Securitatii despre Revolta din 15 Noiembrie 1987
Data 14/11/2010 16:35  Autor admin  Accesari 929  Limba Global

www.monitorulexpres.ro/?mod=ultima_ora&a=citeste&p=ultora_local&s_id=95071

Miercuri, 3 noiembrie 2010

Documentele Securităţii despre Revolta din 15 Noiembrie 1987, prima dată într-o piaţă publică

Cercetătorii CNSAS Oana şi Mihai Demetriade, cu sprijinul Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, au vernisat în Piaţa Sfatului expoziţia de fotografie şi documente „Harta Solidarităţii - Mişcări de rezistenţă în Europa Centrală şi de Est, 1956 - 1987“. Potrivit cercetătorului Mihai Demetriade, expoziţia este o premieră internaţională prin conţinutul documentar referitor la revolta muncitorilor braşoveni, expus în 29 planşe din totalul de aproximativ 70, care se referă la evenimentele din Polonia, fosta Cehoslovacie, Budapesta şi Braşov. Expoziţia este prezentă în Piaţa Sfatului pînă pe 15 noiembrie 2010 şi deschide seria evenimentelor comemorative organizate de Asociaţia 15 Noiembrie 1987. Documentele referitoare la momentul Braşov provin din dosarele de Securitate ale participanţilor, din presa internaţională, din arhiva Radio Free Europe Reasearch Budapesta şi din arhive personale.

La vernisaj au participat, pe lîngă membri ai Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 şi cei doi cercetători, şi conducerea Primăriei, prefectul Ion Gonţea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Agache, parlamentarul braşovean Lili Farkas, membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, soţia eroului-martir Liviu Babeş.

de: A.P.