Acasa > Protesteaza si revolutionarii - pag 2

Zeci de revolutionari brasoveni au protestat impotriva lui Basescu si a lui Boc

Circa 100 de revolutionari brasoveni, membri ai Asociatia Luptatorilor, Ranitilor si Urmasilor Eroilor Revolutiei (ALRUE) au participat, joi, la un mars de protest indreptat impotriva presedintelui Traian Basescu si a premierulu Emil Boc, transmite corespondentul NewsIn.

Marsul, care a durat 90 de minute, s-a desfisurat fara incidente, protestatarii strabatand strazile din centrul orasului, din Piata Sfatului si pana in fata sediului Institutiei Prefectului. Printre manifestanti au putut fi zariti si reprezentanti ai PSD Brasov, printre ei numarindu-se presedintii organizatiilor judetene de tineret si femei, impreuna cu membri ai organizatiilor lor. Fortele de ordine au insotit in permanenta coloana de manifestanti, numarul jandarmilor si politistilor prezenti pe traseu si in fata sediului Institutiei Prefectului fiind cel putin egal cu cel al manifestantilor.

"Prin acest mars de protest solicitam un sngur lucru: organizarea de alegeri anticipate, de catre un guvern de Uniune Nationala care sa aiba un mandat limitat in timp la 60-90 de zile si care sa aiba ca singura misiune organizarea alegerilor", a declarat, Dorin Laza Maiot, presedintele ALRUE.

Manifestantii au purtat un sicriu portocaliu, pe care au fost lipite portretele presedintelui si premierului si pancarte pe care scria: "Mai trageti inca o data"; "Opriti desfiintarea Romaniei"; "Suntem solidari cu pensionarii, profesorii, politistii", "Vrem un viitor sigur pentru noi"; "Singura solutie inca o revolutie". Au fost scandate lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale, dar au fost readuse in amintirea trecatorilor si lozincile lansate in zilele Revolutiei din 1989 sau imediat dupa: "Pacat, pacat, de sangele varsat", "Singura solutie inca o revolutie", "Basescu nu uita va veni si ziua ta", "Basescu pentru noi este Ceausescu doi", "Hotii, hotii", "Nu va fie frica si Basescu pica"; "Marinaru' si-un pitic ne-au furat la toti din plic" sau "Hitler, Stalin, Ceausescu il asteapta pe Basescu".

Un reprezentant al ALRUE a fost primit de catre prefectul judetului,Ion Gontea, cariua i-a fost inmanat un exemplar al petitiei intitulate "Opriti desfiintarea Romaniei". In continutul petitiei revolutionarii constata ca "politicienii romani, alternati la carma tarii, au dus Romania in cei 20 de ani trecuti de la marele moment al lui Decembrie 1989, cand spre extaz, cand spre agonie, iar noi constatam astazi, cand pe continentul nostru bunastarea si grija fata de om sunt mai vizibile ca oricand, ca romanii sunt cu un pas inaintea disolutiei lor ca neam si statalitate".

In opinia revolutionarilor brasoveni, singura cauza reala a crizei economice prin care trece Romania este jaful practicat de politicieni. "Ii somam pe actualii conducatori ai Romaniei sa organizeze alegeri anticipate, fiindca realitatea acestor zile demonstreaza ca nu mai au nici o sustinere din partea maselor. Este clar ca, spre binele patriei si al poporului roman, actualii conducatori trebuie sa accepte in mod pasnic ca tara nu mai are nevoie de ei. Facem un apel solemn si ultimativ catre toti factorii politici, institutionali si sociali, acum, in aceste clipe deosebit de dramatice pentru tara: Opriti desfiintarea Romaniei!", se spune in petitia inmanata prefectului.

Borbely vrea asumarea raspunderii pe Legea pensiilor, daca nu trece de CCR

Vicepresedintele executiv al UDMR Lazlo Borbely a declarat, joi, ca va sustine asumarea raspunderii Guvernului pe Legea pensiilor, daca aceasta nu va trece de Curtea Constitutionala, intrucat aprobarea acesteia constituie un angajament in relatia cu FMI.

Borbely a spus ca UDMR solicita ca Legea educatiei si Legea salarizarii unice sa fie adoptate, la pachet, prin asumarea raspunderii Guvernului, informeaza Mediafax.

Intebat cum crede ca va evolua situatia daca Legea pensiilor va cadea la Curtea Constitutionala, Borbely a spus ca o varianta ar fi ca aceasta sa fie adoptata tot prin asumarea raspunderii de catre Guvern, fiind vorba despre o urgenta si dat fiind ca figureaza intre angajamentele Romaniei in relatia cu FMI.

"Legea pensiilor sau lipsa legii pensiilor nu este masura restrictiva, daca o sa cada va trebui sa vedem ce facem, pentru ca oricum legea pensiilor este (un fapt) acceptat de toata lumea ca trebuie sa fie, intr-o forma sau alta, votata. E corelata cu un deficit, va trebui sa analizam ce facem in continuare, ar fi o varianta, dupa parerea mea, s-o bagam tot la asumarea raspunderii.

Pai daca este o urgenta. Deci Legea unica a salarizarii si Legea pensiilor au reprezentat un angajament al Romaniei cu FMI. Nici noi poate nu suntem de acord cu toate prevederile Legii pensiilor, dar asa este in politica: faci un compromis, ajungi la o varianta cat de cat acceptabila si dupa aceea o sustii. Deci vom vedea ce va fi, dupa ce decide CCR", a aratat Borbely.

Acesta a precizat ca speculatiile ca prin ideea asumarii raspunderii UDMR vizeaza caderea Guvernului sunt "ilogice".

Curtea Constitutionala (CC) a amanat, miercuri, pentru 6 octombrie, solutionarea sesizarilor PNL si PSD privind neconstitutionalitatea Legii sistemului unitar de pensii publice.

Zilierii vor fi impozitati de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru reglementarea activitatilor ocazionale desfasurate de zilieri ce prevede ca acestora li se vor elibera carnete de zilieri iar banii pe care ii primesc vor fi impozitati cu 16%.

Ministrul Muncii Ioan Botis a aratat ca acest proiect de lege ce va fi inaintat Parlamentului spre dezbatere si adoptare are ca scop flexibilizarea pietei muncii si vine in sprijinul unor producatori, in special al celor din agricultura.

"Avem un impozit de 16%, un impozit pe venit, care se retine de beneficiarul activitatii. Zilierul beneficiaza de un carnet de zilier si, ca o noutate, va fi introdus un timbru emis de Ministerul de Finante, timbru care contine in costul lui acest impozit de 16%. Carnetul de zilier este tiparit de Ministerul Muncii, este distribuit in primarii, pentru ca au o raspandire teritoriala corespunzatoare.

Producatorul se duce la primarie si face o cerere prin care i se atribuie un numar de carnete si timbrele aferente pe care acel beneficiar le doreste. In masura in care plateste timbrele, el beneficiaza de un numar de zilieri pe care ii poate angaja, vorbim de munca necalificata", a explicat ministrul Ialomtianu.

El a aratat ca Inspectia Teritoriala a Muncii va fi cea care va controla respectarea de catre angajatori a noilor prevederi, dupa ce, in termen de 60 de zile de la aprobarea legii, Ministerul Finantelor va elabora normele metodologice.

FSLI: Zeci de invatatori isi dau demisia din cauza reducerii salariilor

Zeci de angajati ai gradinitelor isi dau demisia din cauza reducerilor de personal, iar institutiile functioneaza cu numar redus de personal, la limita legii, avertizeaza FSLI.

"O parte dintre unitatile de invatamant prescolar din Capitala functioneaza cu personal subdimensionat, incalcand prevederile legale. Sunt gradinite care nu respecta cerintele Directiei de Sanatate Publica, intrucat nu au bucatari, personal de ingrijire, paznici sau personal de intretinere. Aceasta situatie a fost provocata de blocarea posturilor devenite vacante in urma demisiilor sau a pensionarilor", arata reprezentantii FSLI, intr-un comunicat remis Ziare.com.

In sectorul 3 sunt 70 de posturi vacante, dar blocate la nivelul gradinitelor (prin 50 de demisii si 20 de pensionari), iar sectorul 5 are 62 de posturi vacante ( prin 15 demisii).

F.S.L.I. reclama neconcordanta intre conditiile impuse de autoritatile de control ale statului si cele ale Ministerului Educatiei si atrage atentia ca din cauza blocarii posturilor, gradinitele nu isi pot desfasura activitatea iar unele dintre ele risca sa fie inchise.

"Semnalam conducerii M.E.C.T.S. ca demisiile angajatilor au fost provocate de reducerile cu 25% a salariilor. Pastrarea acestui nivel de salarizare, extrem de scazut, va respinge potentialii candidati pentru ocuparea acestor posturi vacante", se mai arata in sursa citata.

Guvernul a decis, din luna iulie a acestui an, reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, iar salariile profesorilor au fost reduse drastic.

Vom fi executati silit de Fisc daca nu ne platim asigurarile de sanatate

Persoanele care au restante la asigurarile de sanatate ar putea fi executate silit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit unei propuneri legislative votate, miercuri, in Senatul Romaniei.

Propunerea a fost adoptata cu 61 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si o abtinere, fiind venita din partea senatorilor PD-L Serban Radulescu si Iosif Secasan, relateaza Mediafax.

Potrivit legii, in cazul neachitarii la termen a contributiilor la fondul de asigurari de sanatate, colectarea se va face de ANAF, ce poate aplica masuri de executare silita atat a sumei datorate, cat si a penalizarilor pentru intarziere.

Persoanele care nu au venituri, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea, executarea silita va fi efectuata de CNAS.

Contributiile colectate de ANAF se va face intr-un cont deschis pe seama CNAS, conform legii.

Senatul a fost prima Camera sesizata cu aceasta initiativa legislativa, ce modica legea 95/2000 privind reforma din sistemul de sanatate.

Opinii: Cum dicteaza umorile lui B.&B. statului roman

Un functionar - tatal a doi copii, sot al unei profesoare si bugetar al statului roman - se trezeste intr-o proasta zi ca nu mai are bani sa isi plateasca ratele. Dintre toate, neplata apartamentului ii da fiori.

Casa, cumparata in nenorocita perioada de subminare a statului din timpul guvernarii liberale, va fi probabil executata silit de catre banca. Daca lucrurile nu se vor schimba. Cei doi soti au redus cheltuielile pana la limita supravietuirii. Nici mancare nu prea mai e, iar datoriile cresc continuu.

Pleaca la munca sarind peste micul dejun. Ajunge la serviciu unde afla ca de la anul salariile vor creste, daca se va intampla, cu pana la ... Dumnezeu mai stie cat. Oricum nimeni nu stie daca vor reveni ca inainte de inteleptele masuri de austeritate. Presa ticaloasa a redat nenumarate variante ale eventualelor cresteri de salarii din 2011. Mai degraba ale necresterii lor. Tot ce a auzit sunt, desigur, manipularile mogulilor. Nu aceasta este realitatea, iar haosul nu e in mintea guvernantilor, ci la Opozitie. Ea este vinovata pentru tot ce e rau. Si presa.

Boc a spus parca ceva de cresteri. Intr-o alta zi citeste ca totusi nu se stie exact. Ieri a auzit ca nu mai creste nimic. Nu sunt bani. Ar vrea sa stie daca mai poate spera. Daca exista vreo sansa sa iasa cu adevarat din criza. La anul sau cand o fi. De cate ori nu a auzit ba ca am iesit, ba ca ne-am intors, ba ca a trecut varful, ba ca la anul ne va si mai greu. Totusi, copiilor ce le va spune, atunci cand banca va veni sa le ia apartamentul? Presedintele i-a spus sa plece la munca in strainatate. Nu e insa medic.

De cateva luni tot ce face este sa isi caute o a doua slujba. Programul ii face si mai dificila sarcina. Sotia deja imparte fluturase pe strada. A fost singura slujba part-time pe care a gasit-o, cu 12 ani experienta la catedra. Si ceva cunostinte in domeniu. Plusul de venit nu acopera taierile, insa le asigure hrana copiilor. Ii ingrozeste iarna si facturile care vor veni peste doar o luna, doua. Pentru ca se incapataneaza sa mai tina televizorul deschis, afla ca presedintele a renuntat la serviciile Politiei. Apoi si Boc. Lui Boc i-a trecut. Pare ca si presedintelui i-ar trece. Dar depinde de un raport.

Functionarul nostru ar vrea sa stie ceva, orice, cat de cat exact. Vrea sa auda o informatie de la oficiali care sa nu fie contrazisa a doua zi. L-ar ajuta si i-ar pune viata in ordine daca cineva, fie presedintele, fie premierul, i-ar spune cat va trebui sa mai accepte salariul redus, cand exista sanse sa stim ca am trecut peste ce a fost mai greu. Sa ii dea cineva puterea sa mai si creada.

Isi da seama ca problema sa nu e si preocuparea principala a guvernantilor. Ei sunt prinsi acum in lamurirea subminarii statului de catre caschetele politistilor, aruncate in ograda Cotroceniului. Tot de la Traian Basescu aude ca retraim vremurile mineriadelor. Revin minerii cu chipiu, bulan la sold si teaca fara pistol. E istorie pura, institutiile submineaza institutiile, iar autoritatea statului e facuta vraiste de o injuratura ordinara.

Oare si politistii care si-au aruncat sapca pe iarba Cotroceniului sunt in aceeasi situatie ca si el? Poate ca altora le este si mai greu. Functionarul se intreaba cine va fi de vina daca, impreuna cu familia, va ajunge pe strada? In mod normal, el e singurul vinovat. Ce i-a trebuit casa? Si apoi cine l-a pus sa dea nastere copiilor? De ce s-a insurat si nu a plecat la munca in Anglia? Evident ca doar el este raspunzator pentru tot raul care va veni.

Nu intelege de ce s-a suparat presedintele si pe jandarmi, ca pe politistii care i-au urlat "iesi afara, javra ordinara" e simplu sa iti dai seama de ce. Sa fi fost multumit Traian Basescu daca jandarmii ii bateau pana ii lasau lati pe politisti protestatari, aflati fara autorizatie in fata Palatului sau? Astfel ar fi fost aplicata Legea? Daca pentru fiecare chipiu aruncat in iarba, politstii ar fi primit cate un baston pe spate, nu s-ar mai fi subminat statului?

Cine e adevarata victima in haosul asta? Politicienii, care trebuie sa suporte injuraturile oamenilor nemultumiti, sau romanii, care trebuie sa indure prostia si incompetenta, hotia si smenurile celor care ii conduc? Cine submineaza statul? Cei care fura voturi si trec legi in Parlament fara a respecta Legea sau jandarmii care nu rup oasele fratilor de arme, pentru ca isi striga foame fara respect si fara bun simt?

Intre timp, functionarul a inchis televizorul scarbit de mizerie din care nu mai intelege nimic. Nu mai apuca sa vada ca lui Traian Basescu i-a trecut de tot supararea pe politisti, mai ales dupa ce a aflat cine si de ce l-a injurat cu atat foc. A pierdut si stirea cu "imitatorul" din fruntea Guvernului care deja a si chemat Politia in fata coloanei pentru a nu mai pierde timpul in trafic.

Dar cea mai mare pierdere este ca nu mai apuca sa-i vada pe aparatorii Zeului cum il injura pe cel pe care pana mai ieri il considerau cel mai bun organizator si ministru de Interne. Aceiasi zelosi se supara ca Opozitia nu il demoleaza cot la cot cu ei pe "buldogul" sefului. Ciudat paradox in incercarea de a-i da dreptate intotdeauna marelui Zeus. Sa ne contorsionam mintile doar pentru a executa cele mai strambe si mai perverse rationamente in slujba umorilor unor personaje oricum labile si vulnerabile. (Iulian Leca)

Impozitul minim a fost eliminat

Impozitul minim a fost eliminat, a anuntat miercuri premierul Emil Boc , precizand ca decizia va fi aplicata de la 1 octombrie.

"O sa va prezint trei decizii legate de spirjinirea mediului de afaceri. Prima vizeaza eliminarea impozitului minim incepand cu 1 octombrie. Nu va mai fi platit de atunci si, tot de atunci, agentii economici vor plati impozit pe profit dupa regula generala", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa.

Premierul a anuntat si ca a fost adoptata o OUG prin care s-a decis diminuarea dobanzii pentru creantele fiscale neachitate la termien, prin care "firmele lovite de criza vor fi astfel sprijinite".

"S-a decis neinceperea executarii silite daca firma are de primit bani de la stat si reglementarea recompensarii de drept, stingerea creantelor daca ele exista", a precizat prim-ministrul.

De asemenea, Guvernul a decis si sa sprijine persoanele care investesc minimum 5 milioane de euro in Romania, dar si pe tinerii cu studii superioare care isi vor incepe o afacere in tara noastra.

"Firmele care dezvolta investitii intre 5 si 10 milioane de euro si creaza minimum 50 de locuri de munca, beneficiaza de 50% reduceri. Pentru 2010 mai avem 65 de milioane de de euro pentru firmele care genereaza afaceri in Romania si creaza locuri de munca.

Astea vor sustine cresterea economica pentru anul 2011. Sustinerea mediului de afaceri va continua. Tinerii sub 35 de ani vor primi garantii pentru dezvoltarea afacerilor. Vor beneficia de sprijin din partea statului", a cochis Boc.

"Firmele vor plati de la 1 octombrie si pana la 31 decembrie 2010 impozit pe profit, iar de la 1 ianuarie 2011 impozitul va fi tintit spre domenii de evaziune fiscala", a precizat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Eliminarea impozitului minim in aceasta toamna a fost anuntata inca din luna iulie de premierul Emil Boc, care nu a oferit insa o data exacta. La randul sau,Sebastian Vladescu a declarat in luna august, la acea data fiind ministru al Finantelor, ca Guvernul va elimina la 1 octombrie impozitul minim, care de la inceputul anului viitor va fi inlocuit cu impozitul forfetar.

continuare ...