Portalul :: Sindical

                 Acasa > Protesteaza si revolutionarii - pag 3

Finantele au la dispozitie o luna pentru a veni cu o varianta de impozit forfetar


 

Ministrul Finantelor,Gheorghe Ialomitianu, a declarat, miercuri, ca a fost mandatat de Guvern ca intr-o luna sa vina cu o varianta de impozit forfetar, care urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie.


"Am fost mandatat de catre Guvern ca intr-o luna sa venim cu o varianta de impozit forfetar. Am discutat si cu Comisia Europeana, si cu FMI despre decizia luata astazi si masurile pe care urmeaza sa le luam incepand cu 1 ianuarie. O sa definitivam acest lucru impreuna cu FMI si CE pentru ca vor veni in misiune in luna octombrie", a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, ministrul Gheorghe Ialomitianu.


Impozitul forfetar urmeaza sa inlocuiasca, de la 1 ianuarie, impozitul pe profit, care va fi eliminat de la 1 octombrie. In trimestrul IV al anului 2010, firmele vor plati impozit pe profit.


"Firmele vor plati de la 1 octombrie pana la 31 decembrie 2010 impozitul pe profit. Ultima data pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie pentru trimestrul al III-lea. Ce se va intampla? Toate firmele vor plati in trimestrul IV impozitul pe profit, urmand ca de la 1 ianuarie pentru firmele care sunt in zona de evaziune ridicata si prin masuri administrative nu putem sa o diminuam, sa aplicam un impozit care va fi tintit mult mai bine asupra acestei zone.


Deci impozitul minim si-a incetat activitatea incepand cu 1 octombrie. Firmele care se incadreaza in prevederile legii privind plata impozitului minim in 25 octombrie vor plati acest impozit, iar incepand cu 25 februarie ele vor plati impozitul pe profit pe trimestrul IV", a explicat ministrul finantelor.


El a aratat ca pentru anul 2010 eliminarea impozitului minim nu are impact asupra bugetului de stat, intrucat impozitul aferent trimestrului IV al anului 2010 se plateste in 25 februarie.


"Pentru 2011 impactul bugetar este de 1 miliard de lei", a mai precizat ministrul.

 

Schimbarea impozitului minim cu cel forfetar, inutila?


Impozitul minim aplicat firmelor ar trebui anulat incepand cu 1 octombrie, urmand a se introduce un impozit forfetar, cel putin potrivit declaratiilor fostului ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.


Totusi, noul ministru, Gheorghe Ialomitianu, a declarat recent ca acest lucru s-ar putea intampla pe 15 octombrie.


"Nu cred ca se va introduce de la 1 octombrie, pentru ca este a nu stiu cata oara cand se spune ca se renunta la impozitul minim si nu cred mai ales ca l-am auzit pe noul ministru al Finantelor care pronunta deja 15 octombrie. Eu cred ca intentionat se lungeste acest termen, pentru a incheia inca un an cu un impozit aberant", a declarat, pentru Ziare.com,Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, unul din principalii jucatori pe piata industriei textile din Romania.


Potrivit spuselor sale, daca impozitul forfetar se va introduce la toate activitatile, va fi exact acelasi lucru ca in prezent. "Problema era ca nu toate activitatile se preteaza la impozitul forfetar si ma refer in special la industriasi, la industria prelucratoare, unde nu are ce sa caute un asemenea impozit forfetar", a explicat Grapini.


Femeia de afaceri sustine ca ar trebui sa se mentina doar impozitul pe profit si sa se reintroduca impozitul de 3% pentru microintreprinderi.


"Daca se doreste o schimbare a intregii politici fiscale, trebuie mult mai mult discutat. Vrem sa impozitam capitalul, vrem sa impozitam mai mult forta de munca si atunci se ia o decizie si se poate trece de la un impozit pe profit la un impozit pe cifra de afaceri si la alte categorii decat la microintreprinderi", a adaugat Grapini, care este si vicepresedinte al Partidului Conservator.


"O impozitare pe cifra de afaceri face sa scoata cumva evaziunea facuta pe niste cheltuieli care sunt introduse pentru a diminua impozitul pe profit. Dar acest lucru trebuie discutat foarte aprofundat si cu un studiu de impact, dar in niciun caz nu trebuie un impozit pe pierdere", a adaugat presedintele grupului Pasmatex.

 
Impozitul minim si cel forfetar, acelasi lucru in alta forma


In opinia avocatului Gheorghe Piperea, specializat pe faliment si insolventa, impozitul forfetar care ar trebui introdus in locul celui minim reprezinta "aceeasi Marie cu alta palarie".


Potrivit spuselor sale, impozitul forfetar inseamna sa nu platesti un impozit pe venit sau profit, ci pe cifra de afaceri, exact asa cum este si impozitul minim.


"Exista o diferenta, dar insesizabila. Impozitul minim se plateste indiferent daca ai pierdere sau daca ai profit, in timp ce impozitul forfetar se aplica asupra cifrei de afaceri si acolo s-ar presupune ca faci afaceri. Daca nu ai afaceri, in perioada respectiva nu platesti impozitul forfetar. Cel care nu are afaceri, nu are de ce sa plateasca niciun fel de impozit. Evident, daca are afaceri, poate fi in pierdere sau in profit si, cu toate acestea, plateste impozitul acela forfetar", a explicat Piperea, pentru Ziare.com.


O facilitate, in opinia avocatului, ar fi tot introducerea impozitului pe veniturile intreprinderilor, de 1%, 1,5%, 3%, avand in vedere ca a functionat in trecut. "Doar ca, sub denumirea de microintreprinderi s-au ascuns foarte multe contracte de munca pentru evitarea taxelor, contributiilor. Nici aia nu este o solutie nemaipomenita", a comentat Piperea.


Ar trebui aplicata transparenta fiscala


Pentru a sprijini cu adevarat mediul de afaceri din Romania, Guvernul ar trebui sa introduca o alta forma de impozitare, si anume transparenta fiscala, sustine avocatul.


Astfel, nu s-ar aplica un impozit pe profit plus un impozit pe dividende, ci un impozit unic, trecand peste personalitatea juridica a societatii, asa cum se intampla in cazul societatilor profesionale.


"Un notar, de exemplu, chiar daca are personalitate juridica societatea sa de notari, nu plateste impozit pe profit si impozit pe dividende, ci numai impozit pe venit, ca si cand veniturile societatii respective ar fi direct veniturile asociatului. Asta inseamna o economie fiscala pentru persoana in cauza de cel putin 15 procente", a explicat Piperea.


Aceasta modalitate ar avea doua efecte benefice. In primul rand, s-ar majora gradul de conformare voluntara, aceasta fiind una dintre cele mai mari probleme din sistemul fiscal romanesc in prezent.


Iar, in al doilea rand, cei 15 la suta ar putea fie economisiti, fie consumati. "Daca ii economistesti sunt efectele benefice despre care nu e cazul sa mai vorbesc, iar daca ii consumi inseamna ca produci TVA, cu care alimentezi bugetul statului, care acum este in halul in care este", a explicat Piperea.


Avocatul a adaugat ca acest tip de impozitare se practica in toate tarile mari din Uniunea Europeana, inclusiv Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie si Irlanda, spre deosebire de cel forfetar, care nu se practica in nici una din tarile mari.


"Este o fiscalitate de sfarsit de Ev Mediu. Unde nu exista capacitate administrativa si minte sa se incaseze taxele si pentru a determina omul sa plateasca, sa considere o onoare plata taxelor, se inventeaza tot felul de chestii din astea simple, ca pe vremea lui Ludovic al XIV-lea", a conchis Piperea.


Oricare solutie va fi cea aleasa de guvernanti, in mod teoretic, legea ar trebui sa intre in vigoare la 6 luni dupa publicare, pentru a da timp companiilor sa se adapteze.  

 

Cum maresc lefurile miscarile de stradaMitingul care a avut loc, marti, in Capitala, si care este considerat drept un esec avand in vedere ca s-a incheiat mai repede decat era programat, dar si protestul de vineri al politistilor si urmarile acestuia reprezinta subiectele de prima pagina ale ziarelor de miercuri.

 


Daca Jurnalul National scrie despre cum "maresc lefurile miscarile de strada", Romania Libera face cateva dezvaluiri despre "papusarii din spatele mitingului de la Cotroceni".

Gandul: Mars BNS - zece mii chemati, jumatate veniti si amenintari cu miting de 2 mil. de oameni


Rezultatul incordarii sindicale de marti poate fi considerat de guvernanti mai mult decat satisfacator: un miting la care au participat jumatate din sindicalistii care si-au anuntat prezenta, incheiat cu o ora inainte de termen, dupa o singura busculada soldata cu o camasa rupta. De partea lor, sindicalistii si-au clamat, prin megafoane si difuzoarele montate pe o platforma mobila, victoria.


Au scandat lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale si au anuntat un megaprotest in luna decembrie 2010, la care ar urma sa participe doua milioane de oameni, "in cazul in care nu se va da curs revendicarilor noastre". Revendicarile de baza ale Blocului National Sindical sunt: salariu minim de 750 lei, mentinerea bonusurilor salariale existente (al 13-lea salariu, prime de vacanta), mentinerea coeficientilor de ierarhizare stipulati in contractul actual, amendarea legii pensiilor, mentinerea legii sindicatelor, legii conflictelor de munca si legii contractelor colective de munca, investitii in infrastructura, energie, agricultura, educatie, sanatate, industrie de aparare, restructurarea Inspectiei Muncii si participarea partenerilor sociali la controalele inspectorilor de munca.


Sindicalistii au venit din mai multe judete ale tarii, cu trenuri si autocare, scrie Gandul.

Insusi seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica, secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu, s-a deplasat in Piata Victoriei, unde a discutat cu liderii BNS despre protestul din Capitala, el spunand ca a simtit nevoia sa fie acolo pentru ca totul sa fie in ordine.


Organizatorii anuntasera peste 10.000 de participanti din toate ramurile economice, dar numai jumatate au ajuns in Piata Victoriei, in jurul orei 12. O ora mai tarziu, manifestantii au marsaluit pe Calea Victoriei, spre Ministerele Economiei (unde s-au oprit circa un sfert de ora), Administratiei si Internelor, Muncii, Sanatatii si Agriculturii.

 
Evenimentul Zilei: Motoarele sindicale au functionat doar pe jumatate


La mars, "provincia" a sosit cu oarecare intarziere: autocarele au inceput sa curga pe Bulevardul Kiseleff abia in jurul orei 11.00. Protestatarii s-au organizat de-a lungul bulevardului, dincolo de Muzeul Taranului Roman: liderii Blocului National Sindical (BNS) i-au aranjat pe domenii, fiecare cu sepcile, steguletele si "urarile" lui.


Au fost din nou printre ei politisti si gardieni din penitenciare, categoriile sindicale care au declansat scandalul de vinerea trecuta, din fata Palatului Cotroceni. De aceasta data insa n-au fost asa multe caschete de aruncat: doar doi-trei dintre ei au venit imbracati in uniforma completa, restul au preferat niste palariute din carton, cu insemnele sindicatului, comenteaza  Evenimentul Zilei.


In capatul dinspre piata al coloanei proaspat formate s-au asezat si vreo suta de sindicalisti de la Dacia, solidarizati cu bugetarii. Pana la 12.00 fix au asteptat cu totii cuminti un semn de la lideri, pentru a incepe deplasarea spre locul amenajat in Piata Victoriei. Cativa incercau un antrenament firav cu de acum celebrul "Iesi afara, javra ordinara!". N-a prea prins.


La ora pranzului, reprezentantii Jandarmeriei numarasera in jur de 4.000-5.000 de sindicalisti, dintre care aproximativ 2.000 adusi cu autocarele din tara. In ciuda indemnurilor la solidaritate, pe traseu n-aveau sa se adauge mai mult de 1.000 de oameni.

 
Jurnalul National: Cum maresc lefurile miscarile de strada


Despre miile de protestatari care au participat marti la marsul organizat de Blocul National Sindical aminteste si Jurnalul National. Un mars impotriva austeritatii, dar si al disperarii dedicat urechilor surde ale guvernantilor. "Ne-am saturat de doi ani sa auzim doar austeritate, austeritate, austeritate. Vrem sa vedem un Guvern concentrat pe investitii, pentru ca avem nevoie de ele si avem bani pentru asta", spunea marti liderul BNS, Dumitru Costin.


Ca oamenii s-au saturat de promisiuni, de simulacrul negocierilor care nu fac bine decat la imaginea guvernantilor, o dovedesc virulenta protestului si curajul de a duce mai departe nemultumirile politistilor anatemizati de Traian Basescu, titreaza Jurnalul National.


In timpul marsului ei nu au scandat sloganul care l-a oripilat pe Traian Basescu: "Iesi afara, javra ordinara!", dar "Hotii!", "Jos Basescu!", "Jos Guvernul!", insotite de cartonase rosii, au fost la ordinea zilei. Nu au lipsit nici ouale aruncate sub ferestrele guvernantilor sau tranta cu jandarmii pentru a ajunge mai aproape de urechile puterii.

Protestul si-a atins scopul: premierul Boc i-a chemat pe protestatari la negocieri, desi putea sa o faca mai devreme. Chiar daca guvernantii vor incerca din nou reteta negocierilor de dragul negocierilor, sindicalistii sunt hotarati sa nu renunte la manifestatiile de strada, un nou val de proteste fiind anuntat pentru luna octombrie.

continuare ...